OmaMusa-tutkimus

Opettajat

Tietoa tutkimuksesta

OmaMusa -tutkimushanke kohdistuu nuorten ja aikuisten musiikinkuunteluun. Siinä luodaan malli siitä, miten nuorten omaa mobiililaitepohjaista musiikinkuuntelua voidaan hyödyntää hyvinvoinnin tukemisessa. Hankkeessa rakennetaan yksilöllisiä ja kontekstisidonnaisia kuuntelustrategioita, jotka tukevat nuorten tunnesäätelyä, parantavat hyvinvointia, ja luovat myönteisiä musiikkikokemuksia.

Tutkimuksen toteuttaja on Jyväskylän yliopisto (tutkimusryhmä: Prof. Suvi Saarikallio, FT Will Randall, FT. Margarida Baltazar), ja sen rahoittaa Suomen Akatemia. Voit lukea lisää meistä, tiimistä ja tutkimuksesta täältä.


AINEISTONKERUU

Tutkimusaineisto kerätään pääasiallisesti MuPsych-sovelluksella (vain Android-laitteille), joka on kehitetty erityisesti tällaista tutkimusta varten. Sovellus tunnistaa, että musiikki soi ja esittää osallistujalle kuuntelua koskevat kysymykset. Viiden minuutin kuuntelun jälkeen sovellus kysyy muutaman lisäkysymyksen mielialasta ja kuuntelun syistä. Kysymykset antavat tietoa siitä, miten, miksi ja millaisissa tilanteissa nuoret kuuntelevat musiikkia arjessaan ja miten kuuntelu vaikuttaa heidän tunteisiinsa. Kysymykset ilmestyvät puhelimen näytölle kun osallistuja kuuntelee musiikkia, joskaan eivät joka kuuntelukerralla (enintään 2-3 kertaa päivässä).

Sovellus kysyy kysymyksiä myös, kun musiikkia ei kuunnella, mikä tarjoaa vertailukohdan musiikinkuuntelutilanteisiin. Lisäksi sovellus sisältää kyselylomakkeita (enintään 10 kpl), joilla selvitetään esimerkiksi persoonallisuuspiirteitä, hyvinvointia ja musiikillista taustaa. Myös kyselylomakkeisiin on vastattava, ja ne löytyvät sovelluksen valikosta.

Android-käyttäjät voivat osallistua tutkimukseen lataamalla MuPsych-sovelluksen ja valitsemalla siitä koodin OmaMusa. Tutkimus kestää yhden viikon. Tutkimus toteutetaan kokonaisuudessaan sovelluksen kautta, ilman suoraa kontaktia tutkijoihin.

iOS-käyttäjille kehitettiin kysely, jotta kaikki oppilaat voivat osallistua tutkimukseen.


Kuka voi osallistua?

Tutkimukseen voivat osallistua kaikki yli 12-vuotiaat musiikkia puhelimellaan kuuntelevat henkilöt.

Sovellus toimii vain Android-käyttäjille, mutta alhaalla löytyy vaihtoehtoja niille koululaisille, joilla on muita laitteita.

Jos haluat käyttää OmaMusa-tutkimusta opetuksessasi, toimi näin:


  1. Laita oppilaille OmaMusa-nettisivujen linkki ja ohjeista katsomaan esittelyvideo ja toimimaan sen mukaan.
  2. Tutkimukseen osallistuminen ei edellytä erillistä suostumusta vanhemmilta/huoltajilta. Tutkimuslupa ja vanhempien lupa on sisällytetty sovelluksessa ja lomakkeella olevaan tiedotteeseen ja suostumuksen hyväksymiseen. Voit tiedottaa halutessasi Wilma-viestillä oppilaiden huoltajia (viestipohjat täältä) sekä koulunne rehtoria.


MuPsych musiikiNOPETUKSESSA

Älypuhelinsovellukset ovat loistava tapa seurata tunteitamme ja toimintojamme. Viimeaikaiset akateemiset tutkimukset ovat osoittaneet, että pelkkä päivittäinen mielialasta raportoiminen voi lisätä itsetuntemusta ja tehostaa elpymistä negatiivisista tunteista (esim. Bakker & Rickard, 2017). Samalla tavoin, MuPsych voi edistää oppilaiden tietoisuutta siitä, millaiset kuuntelutottumukset heillä on ja miten ne vaikuttavat tunteisiin.

OmaMusa-tutkimukseen osallistuminen voi olla mahdollisuus opettajille ja oppilaille keskustella musiikin roolista jokapäiväisessä elämässä. Sekä perusopetus- että lukiotasoilla musiikin opetussuunnitelma ja tämän tutkimuksen aihe sopivat hyvin yksiin.

Vuosiluokilla 7-9 yksi keskeinen sisältöalue on Musiikki omassa elämässä, yhteisössä ja yhteiskunnassa. Siinä lukee, että "Musiikillisten taitojen ja tietojen ohella opetuksessa käsitellään oppilaiden esille tuomia aihepiirejä sekä heidän musiikkiin liittyviä kokemuksiaan ja havaintojaan. Myös kuluttamisen ja kestävän hyvinvoinnin näkökulmat ovat olennaisia musiikissa” (Perusopetuksen opetussuunnitelman perusteet 2014).

Lukion suhteen yksi pääaiheista on musiikin merkitys ja hyvinvointi ja tavoittena on, että "opiskelija tiedostaa oman suhteensa musiikkiin ja oppii käyttämään musiikkia hyvinvointinsa edistämiseen, ja oppii arvostamaan erilaisia käsityksiä musiikista". Lukion pakollinen kurssi "Musiikki ja minä" (MU1) ja OmaMusa tutkimus sopivat täydellisesti yhteen. Kurssin suunnitelma toteaa, että “Omakohtaisen musiikkisuhteen kautta opiskelija ymmärtää musiikin merkityksiä elämässä ja ihmisten välisessä vuorovaikutuksessa” (Lukion opetussuunnitelman perusteet 2015).

Tässä joitakin ideoita / ehdotuksia siihen, kuinka tutkimuksen voi liittää musiikinopetukseen. Musiikinopettaja on täysin vapaa integroimaan OmaMusa-tutkimuksen opetukseen siten kuin hän parhaiten näkee sen soveltuvan ja tukevan oppilaitaan! Ehdotetut tehtävät ja keskustelut ovat helposti vaihdettavissa luokasta tai opetussuunnitelmasta riippuen. Voit toteuttaa yhden, kaikki, tai olla toteuttamatta esimerkkitehtäviä ja keksiä itse, miten OmaMusa-tutkimusta voi soveltaa sinun opetuksessasi.

Tehtävät löytyvät täältä: (Viikko 1 ja viikko 2)


Tehtävät musatunteihin

Tutkimuksen esittelyvideo

Eettiset kysymykset ja aineistonhallinta

Tutkimuksella on Jyväskylän yliopiston eettisen toimikunnan myönteinen lausunto. Tutkimus on ikäryhmälle ja kehitystasolle soveltuva, se ei sisällä arkaluonteisia ärsykkeitä, ja siinä käytettävä sovellus on samankaltainen muiden yleisesti käytettyjen sovellusten kanssa. Näiden kriteerien perusteella, pohjautuen Tutkimuseettisen neuvottelukunnan (TENK) ohjeistukseen, tutkimukseen osallistuminen ei edellytä erillistä suostumusta vanhemmilta/huoltajilta. Opettajat voivat kuitenkin tiedottaa vanhempia Wilma-viestien muodossa, jonka jälkeen huoltajat voivat pyytää lastaan jättäytymään tutkimuksen ulkopuolelle. Tutkimusta ei tehdä kouluaikana, ja oppilaat voivat jättää vastaamatta kysymyksiin jos ajankohta ei ole heille sopiva.


Aineisto kerätään MuPsych-sovelluksen ja kyselyn kautta suoraan kultakin oppilaalta. Nimiä, puhelinnumeroita, sähköpostiosoitteita tai puhelinten tunnistetietoja ei kerätä. Oppilailta kysytään kyselylomakkeissa ikää, sukupuolta ja kansallisuutta, mutta yksilöinä heitä ei voi vastausten perusteella tunnistaa. Vastauksia analysoidaan ryhmätasolla.


Vastaukset sovelluksessa ja kyselylomakkeessa lähetetään suoraan suojattuun verkkopalvelimeen. Ainoastaan tutkimusryhmällä on salasanalla suojattu pääsy siihen. Vastaukset analysoidaan anonyymisti –eli opiskelijaa ei tunnisteta osallistujaryhmästä. Emme luovuta tai myy henkilötietoja muille henkilöille tai organisaatioille. Kun tutkimus on päättynyt, tiedot tallennetaan turvallisesti ja anonymisoidaan pysyvästi (mikä tarkoittaa, että tuhotaan kaikki tiedot, joita voitaisiin käyttää osallistujien epäsuoraan tunnistamiseen). Tietosuojailmoitus ja suostumus löytyy tältä.


Yhteystiedot

Jos haluat ottaa meihin yhteyttä, lähetä sähköpostia osoitteeseen omamusa.jyu@gmail.com

Lisätietoja: https://www.jyu.fi/hytk/fi/laitokset/mutku/en/research/projects2/personalisedmusic


Tutkimusryhmä:

Suvi Saarikallio, vastuullinen tutkija, +358 50 536 1900, suvi.saarikallio@jyu.fi

Will M Randall, tutkijatohtori

Margarida Baltazar, tutkijatohtori

Fabi Prezja, tohtoriopiskelija

Annika Tammela, tohtoriopiskelija

Aki Yrjä, maisteriopiskelija

Sanna-Mari Savolainen, maisteriopiskelija

Essi Asikainen, maisteriopiskelija

Reetta Honkavuori, maisteriopiskelija


Musiikin, taiteen ja kulttuurin tutkimuksen laitos

Musica, M-rakennus,

Seminaarinkatu 15

FI-40014 Jyväskylän yliopisto

Jyväskylä